Zo wordt de les op school leuker én gemakkelijker

In de week van Kijk Binnen Bij Bedrijven kunnen docenten en leerlingen een kijkje nemen en vragen stellen bij bedrijven in allerlei branches; logistiek, techniek en handel. Ook bij Zorg kunnen ze terecht.

Na zo'n bezoek wordt het gemakkelijker om de lesstof in de klas te begrijpen. Reken maar dat leerlingen het dan ook leuker zullen vinden! Zo zien ze in de praktijk hoe het werkt met machines, kostenbesparing, duurzaamheid, personeel en oneindig veel meer.

Clemens Bentlage, docent Economie op MollerJuvenaat: "In mijn les gebruik ik telkens voorbeelden uit het bezoek dat we met de leerlingen brachten aan Graphic Packaging in Hoogerheide. Het aantal leerlingen dat me vragend aankijkt is dan vaak een stuk minder."

Gemotiveerde leerlingen

In de week van Kijk Binnen Bij Bedrijven is er volop keus uit bedrijven die hun deuren open zetten. Niet heel de klas hoeft naar hetzelfde bedrijf. De jongeren kiezen zelf en zijn dus meer gemotiveerd. Een bezoek is het meest effectief als het in de klas wordt voorbereid en nabesproken.

Arno Nijssen, docent bij Zuidwesthoek College Ossendrecht:“Als voorbereiding op een bedrijfsbezoek gebruik ik een lesplan. Leerlingen ontdekken zelf wat ze kunnen met Kijk Binnen Bij Bedrijven.” 

Kleine stap naar samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Juist de bedrijven die mee doen met Kijk Binnen Bij Bedrijven zijn geïnteresseerd om hun producten, processen of organisatie te laten zien. Zo is de stap naar samenwerken met het onderwijs vaak maar klein. 

Victor Kooij, Site Production Planner bij DHL Supply Chain: "Duurzaam partnerschap, zo kun je de samenwerking die wij hebben met Curio entree het beste noemen."

Vragen stellen

Docenten kunnen tijdens het bezoek gerichte vragen stellen over onderwerpen die zij in de klas behandelen. De kans is groot dat er nieuwe ideeën ontstaan voor projecten samen met het bedrijf. En omgekeerd kan het ook, bijvoorbeeld voor een gastles van het bedrijf op de school. Daar kom je gelijk achter.

Als docent raak je weer bij met de ontwikkelingen in je vakgebied. Met als extra bijkomstigheid, dat jouw les voor leerlingen of studenten interessanter wordt na de bedrijfsbezoeken.

Gerard Basset, docent Bedrijfskunde bij Associate Degree Academie: "Onze hbo-studenten leren door te doen, daarom zijn wij altijd in gesprek met bedrijven over samenwerkingen. En dat kan heel verrassend zijn."

Binnen kijken, hoe gaat dat?

In de week van 9 tot en met 13 oktober 2023 zetten bedrijven hun deuren open en ben je welkom om binnen te kijken. Vanaf 1 mei tot 1 september gaan bedrijven aanmelden en vanaf 4 september kunnen bezoekers zich via de website aanmelden.