Zo wordt de les op school leuker én gemakkelijker

Binnenkijken voor leerlingen én docenten!

In de week van Kijk Binnen Bij Bedrijven zetten bedrijven uit allerlei branches hun deuren open; Logistiek, Techniek en Handel. Ook bij de Zorg zijn docenten en leerlingen welkom.  

Jongeren zijn vaak aangenaam verrast na een bedrijfsbezoek. Ze ontdekken de diversiteit aan functies en werkzaamheden, en zien de vele mogelijkheden die er zijn. Het proeven van de sfeer en ontdekken of een bedrijf bij hen past, is belangrijk bij het maken van keuzes voor stages, leerwerkplekken en vervolgopleidingen.

Maak Kijk Binnen Bij Bedrijven bekend op school

In de toolkit vind je digitale materialen om berichten te maken voor op de monitoren in de school, op social media en in een nieuwsbrief. Het gaat om beelden en voorbeeldteksten, bijna kant en kaar. Heel handig!

Binnenkijken met leerlingen en studenten: hoe organiseer je dat?

Stem met collega’s af of de week van 14 tot en met 18 oktober in het teken kan staan van Kijk Binnen Bedrijven. Zodat leerlingen en docenten tijd in kunnen plannen om een bedrijf te bezoeken.

In de lijst van deelnemende bedrijven en organisaties is met de functie ‘filter’ gemakkelijk te vinden waar scholen en leerlingen (studenten) van harte welkom zijn. Iedereen die aanmeldt als bezoeker ontvangt een bevestigingsmail met datum en tijd waarop zij welkom zijn. Vanaf 9 september 2024 kun je weer aanmelden voor een of meerdere bezoeken.

Kies een aanpak die past bij jullie onderwijslocatie en het lesprogramma:

 • Bedrijfsbezoek met de klas
  Laat bij de aanmelding weten dat je docent bent en met de klas komt. De bedrijven plannen mogelijk een specifiek moment voor dit bezoek.
 • Bedrijfsbezoek met kleine groepen
  Per klas kunnen leerlingen kiezen uit enkele bedrijven. Vaak helpt dit bij het enthousiasme en de motivatie van leerlingen tijdens het bedrijfsbezoek.
 • Leerlingen maken zelf een keuze en gaan op pad
  Om de aanwezigheid van de leerlingen bij de bedrijven te bevestigen zijn er diverse opties; “maak een foto” als een van de opdrachten formuleren, verslagje maken, e-mail van het bedrijf tonen met bevestiging van aanwezigheid.
   
 • Leerlingen gaan met ouders op pad
  Een uitgesproken kans voor ouders om een indruk te krijgen van de werkzaamheden en mogelijkheden in de branche waarin hun kinderen interesse hebben.

Docenten gaan binnenkijken: boter bij de vis!

De lijst van deelnemende bedrijven en organisaties is een schat aan informatie om laagdrempelig met hen in contact te komen. Een bezoek levert altijd wat op:

 • Raak op de hoogte van de ontwikkelingen op jouw vakgebied
 • Voorbeelden en aanknopingspunten om lessen actueel een aansprekend te maken
 • Afstemming en kans om vragen te stellen over praktijkopdrachten
 • Inzicht in bereidheid van het bedrijf om in de school een bijdrage te leveren
 • Inzicht in mogelijkheden over stages en leerwerkplekken

Inspiratie en ervaringen

Meer inspiratie over Kijk Binnen Bij Bedrijven en het onderwijs vind je hier:

Podcastgesprek
Tommy van der Veer, docent op RSG ’t Rijks, en oud-leerling Marc Chavardès vertellen hoe de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven voor hen het verschil maakt. 

Uitzending van Samen in de Regio TV
Docent van MollerJuvenaat, Clemens Bentlage deelt ervaringen over beter begrip van de lesstof na een bezoek aan een bedrijf met de klas.

Goed voorbereid met een lesplan 
Een bezoek aan een bedrijf is het meest effectief voor de leerlingen en studenten als het in de klas wordt voorbereid en nabesproken. Vind hier een suggestie voor een lesplan.

Terugblik bezoek van scholen aan bedrijven 
Leerlingen MollerJuvenaat brengen bezoek aan H.Essers enEco-Point
Bezoek van leerlingen aan Gemeente Bergen op Zoom
Helder Bewindvoeringen geeft een gastles aan leerlingen 4 VWO